Vaniljfudge

Älskar verkligen fudge, och att det inte är så himla avancera att göra. Man får bara ha lite tålamod
Ursprungsrecept från köket.se
 
Ingredienser:
1 Vaniljstång
4 dl socker
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl ljus sirap
50 g smör
1 krm salt
 
En kökstermometer eller sockertermometer
Tjockbottnad kastrull, gärna i större storlek då smeten kan bli rätt hög när den kokar. 
 
Gör såhär:
1. Lägg bakplåtspapper i botten på en form, ca 20x30 cm
2. Skär ett snitt längs vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull. Tillsätt socker, grädde, mjölk, sirap, smör och salt. Värm på låg värmen tills smöret har smält. Rör om då och då med en värmetålig slickepott. 
3. Höj till medelvärme och låt massan koka tills den har en temperatur på 117 grader.
4. Ta kastrullen från värmen och låt bubblorna gå ner en aning. Rör om med slickepotten tills smeten tjocknat och temperaturen sjunker. 
5. När smeten inte längre är glansig utan blir matt och har en temperatur på 55-60 grader så är den klar. Detta momentet kan vara lite jobbigt, så man måste inte röra konstant men viktigt att man ändå fortsätter röra annars blir det inte rätt koncistens. 
6. Häll fudgen i formen och låt stelna  i rumstemperatur i minst 6 timmar. Skär fudgen i fina bitar med en vass kniv
 

Kommentera här: