0 Läs mer >>
 
Så fantastisk god och jätteenkel att göra! 
Recept från Jennys matblogg
 
Ingredienser: 

3 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
180 gram med vit choklad
Strössel, daimkulor eller liknande

Bra att ha: kökstermometer eller sockertermometer

Gör såhär: 
1. Klä en form cirka 15x15 cm med bakplåtspapper. Om man inte har en form i den storleken: Då smeten är så pass tjock så kan man vika ihop ett bakplåtspapper och sätta klämmor lr liknande på utansidan för att hålla ihop formen, placera på ett fat eller liknande.
2. Mät upp grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp till 120 grader.
3. Ta bort från plattan, bryt och vänd sedan ner chokladen och smöret i den heta smeten och rör tills smeten är jämn och blank.
4. Vänd ner fudgesmeten i formen och strössla över chokladkulorna. Ställ sedan kallt över natten.
5. Skär sedan lagom stora munsbitar med en vass kniv.

Vit chokladfudge

0 Läs mer >>
Älskar verkligen fudge, och att det inte är så himla avancera att göra. Man får bara ha lite tålamod
Ursprungsrecept från köket.se
 
Ingredienser:
1 Vaniljstång
4 dl socker
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl ljus sirap
50 g smör
1 krm salt
 
En kökstermometer eller sockertermometer
Tjockbottnad kastrull, gärna i större storlek då smeten kan bli rätt hög när den kokar. 
 
Gör såhär:
1. Lägg bakplåtspapper i botten på en form, ca 20x30 cm
2. Skär ett snitt längs vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull. Tillsätt socker, grädde, mjölk, sirap, smör och salt. Värm på låg värmen tills smöret har smält. Rör om då och då med en värmetålig slickepott. 
3. Höj till medelvärme och låt massan koka tills den har en temperatur på 117 grader.
4. Ta kastrullen från värmen och låt bubblorna gå ner en aning. Rör om med slickepotten tills smeten tjocknat och temperaturen sjunker. 
5. När smeten inte längre är glansig utan blir matt och har en temperatur på 55-60 grader så är den klar. Detta momentet kan vara lite jobbigt, så man måste inte röra konstant men viktigt att man ändå fortsätter röra annars blir det inte rätt koncistens. 
6. Häll fudgen i formen och låt stelna  i rumstemperatur i minst 6 timmar. Skär fudgen i fina bitar med en vass kniv
 

Vaniljfudge

0 Läs mer >>
Är man kanske inte alls hemma på att laga mat eller bara vill göra nåt väldigt enkelt och gott så är detta perfekt. Det går nog inte ens misslyckas med hur dålig man än är på matlagning. 
 
Det som behövs är:
400 g tinad torsk
Abba middagsklar Räk och dillsås för ugnsbakad torsk
 
Ris eller potatis
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175°C
2. Skär torsken i 4 bitar
3. Lägg torsken i en ugnsfast form, ca 15x20 cm. Salta lätt.
4. Skaka påsen och häll såsen jämnt över torsken. Det är bra med en trång form så att fisken nästan täcks av såsen.
 
5. Tillaga mitt i ugnen i 25-30 min. 
 
Slutligen kan man garnera med lite färsk dill på toppen
 
Servera med ris eller potatis
 

Världens enklaste (oc...

0 Läs mer >>
Hittade en god paj i Jennys matblogg, dock gjorde jag vissa tillägg som blev kanon
 
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g rumsvarmt smör
2 msk kallt vatten
 
Fyllningen:
400-450 gram kycklingfile
2 pkt gram bacon
1 gul lök
1 burk champinjoner (tror jag använde en stor burk á 400g, då jag är väldigt förtjust i champinjoner i mat)
3-4 dl creme fraiche (fetthalt 34%)
2 msk chilisås
100 gram valfri creme bounjour ost
Salt, peppar
Vitlökspulver, ev vitlökspeppar och lökpulver
 
1 dl riven ost
 
Gör så här:
1. Ställ ugnen på 200 grader
2. Rör ihop alla ingredienser till pajdeg och platta ut i pajformen (22-24 cm)
3. Förgrädda i 10-15 minuter i nedre delen av ugnen
4. Strimla kycklingen, klipp bacon och bryn tillsammans. 
5. Hacka lök och bryn tillsammans med champinjoner.
6. Rör ner lök och champinjoner i kyckling och baconen. 
7. Rör ner creme fraiche, creme bounjour och chilisås
8. Smaka av med kryddorna
9. Låt sjuda upp tillsammans innan du lägger ner det i pajformen, strö över ost och grädda i 20-30 min eller tills pajen är gyllen brun.
 
 

Kyckling- och baconpa...