1 Läs mer >>
Jättegoda äppelchips som är superenkla att göra, men man får ha lite tålamod för de ska vara inne i ugnen 3-4 h. Men det är det värt! 
 
Ingredienser:
3-4 äpplen beroende på hur tunna du skär dem
Malen kanel
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 100 grader, både för vanlig och varmluftsugn
2. Skär äpplena i tunnare skivor
3. Lägg på en plåt med bakplåtspapper
4. Pudra över kanel
5. Sätt in i ugnen: 3 h för varmluft eller 4 h för vanliga ugn.
 
Ugn: Jag har testat både vanlig ugn och med varmluft, det är samma temperatur men det tar 1 h längre med vanlig ugn plus att man behöver byta plats på plåtarna om man har flera inne samtidigt.
 
Hur ska jag skiva: Använda osthyvel, kniv eller matberedare. Allt fungerar, det blir bara olika i utseendet och om skivorna är något tjockare kan de bli lite mindre krispiga men fortfarande goda! Man måste inte ta bort kärnhuset, men kärnorna. 

Kanel: Pudra över kanel, inte förmkt som ett brunt lager för då kan kanelen (inte äpplena) få lite bränd bismak.
 
 

Äppelchips

0 Läs mer >>
 
 
Vill man att bananerna ska mogna snabbare, så ska man lägga ner bananer tillsammans med äpple i en påse och förvara i rumstemperatur. Lätt som en plätt!

Få bananer att mogna ...

0 Läs mer >>
För en som mig som helst äter vanliga chokladbollar så är dessa ett väldigt bra substitut som är väldigt mycket nyttigare. Så ja, de är inte exakt som vanliga chokladbollar men nära nog! Har även fått väldigt mycket positiv respons på detta receptet, så helt klart värt att göra! 
 
Ingredienser:
2,5 dl havregryn
150 g urkärnade dadlar
3 msk pumpafrön
2,5 msk kakao
2 toppade tsk snabbkaffepulver utrört i 4 msk hett vatten
Nypa flingsalt
Kokosflingor att rulla bollarna i
 

(Alla ingredienser är inte med på bilden)

 

Gör så här: 

1. Mixa först havregryn och pumpafrön finkorning i en matberedare. Tillsätt sedan övriga ingredienser och mixa allt tills du får en jämn massa. Om smeten är för torr kan du tillsätta lite vatten eller mer kaffe så bollarna blir kladdigare och kokosen fäster bättre. 

Ett tips är att smaka på smeten om det är tillräckligt mycket kaffesmak, oftast räcker anvisningarna men ibland behöver man lägga mer kaffe.

2. Gör bollar av smeten och rulla dem i kokos. Det går också bra att rulla bollarna i hackade nötter eller en
blandning av kakao och kanel.
 
Recept från Nordic Wellness med viss modifikation.
 
 

Energibollar / Rawbol...

0 Läs mer >>
 
 
 
 
 
 

Inspiration till boll...

0 Läs mer >>
Goda och fluffiga muffins, fungerar att göra både vanliga eller allergivänliga. Jag har dock enbart gjort allergivänliga, men grundreceptet utgår ifrån vanliga ingredienser. 
 
Ingredienser:
150 g smör eller mjölkfritt margarin
2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bikarbonat
4 st ägg
2 st mogna och brunfläckiga bananer. Brunfläckiga bananer ger mer smak
1 msk pressad citron
4 dl (240 g) vetemjöl eller Lailas mjölmix majsbaserad
 
Jag väger smör, socker och mjöl då det ger ett mer exakt resultat.
Gällande varmluft och vanlig ugn: Jag använder bara varmluft, men vad jag har läst så skiljer det 20°C på vanlig ugn och varmluft. Så i detta fall bör man då ha vanlig ugn på 200°C.
 
Gör så här:

1.Mät upp smör och lägg i en bunke. Låt stå framme så att smöret blir rumsvarmt och mjukt.
2.Ställ muffinsformar på muffinsplåten.
3.Sätt ugnen på 180°C varmluft eller 200°C vanlig ugn (OBS! läs texten ovanför "Gör så här")

3.Rör smör och socker till en jämn smet, gärna med elvisp som du kan använda genom hela detta recept.

4.Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och bikarbonat. Vispa ihop till en jämn smet (ca 5-10 sekunder med elvisp).

5.Blanda i äggen ett i taget under kraftig omrörning (ca 5-10 sekunder med elvisp för varje ägg). 

6.Skala bananerna och mosa dem med en gaffel på en tallrik och tillsätt citronsaften.

7.Tillsätt bananmoset och vetemjöl och rör snabbt ihop till en jämn smet. (Rör ihop för hand eller med elvisp på lägsta hastighet, rör/vispa inte längre tid än att det är blandat.)
8.Fyll muffinsformarna till ¾ med smet.
9.Grädda mitt i ugnen 15 minuter.

Recept från recepten med några ändringar

Bananmuffins

0 Läs mer >>
Då jag mest gör allergivänliga muffins så har jag även testat att göra cream cheese frosting som blev kalasgod.
 
Ingredienser:
200 g osaltat smör, rumstemperat
3 2/3 dl (200 g) florsocker 
300 g färskost, alternativ för den som är allergisk finns Astrid och aporna eller Tofutti sojamjukost som finns bl.a. på Ica.  
1 msk (12g) vaniljsocker
Man kan lägga tillvalfri färg, strössel och/eller bär.
 
Blanda ihop allting, och ställ kallt en stund vid behov. Använder man allergialternativet så kan den ha en tendens att mjukna/"smälta" fortare än vanlig frosting så man får jobba lite fortare med den.
Det går finfint att frysa frostingen 
 
Mer inspiration:

Denna frostingen är helt vit, alltså vitare än vanlig froting. Klicka på bilden så kommer ni till källan.
 

Har inte testat men man bör kunna göra vanlig frosting, lägga till svart hushållsfärg och/eller aktivt kol (finns exempelvis att köpa här eller här, vet inte om det finns i butik någonstans)

Inspiration till muff...

0 Läs mer >>
Dessa är helt sjukt goda, tar lite tid pga att de behöver frysa emellan men värd varenda minut! 
 
Ingredienser:
110 g smör
½ dl strösocker
1 dl farinsocker
2 msk mjölk eller rismjölk
½ tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl eller Lailas mjölmix majsbaserad
½ tsk salt
1 dl chocolate chips (eller hackad choklad)
150-200 g choklad (vit, ljus eller mörk), jag använder dock inte bakchokad.
 
Gör så här:
1. Vispa ihop smör och strösocker och farinsocker (ca 3 min).
2. Häll sedan i mjölk och vaniljsocker och blanda ihop ordentligt.
3. Häll sedan i vetemjöl och salt. Vänd till sist ner chocolate chips.
 
4. Forma degen till små bollar på ett bakplåtspapper. Ställ sedan in dom i frysen i ca 30-60 minuter.
 
5. Smält chokladen och doppa dom frusna bollarna i chokladen. Strö gärna på lite strössel också. Låt tryfflarna stå och stelna på ett bakplåtspapper. Förvaras sedan i kylen.
Receptet kommer från femme.se (sve) / bakerella.com (eng)

Cookie dough tryfflar...

0 Läs mer >>
Finns otaliga alternativ på hur man kan göra bollarna, här är några lite mer färgglada.
 
Länk till källan: Klicka på bilden 

Inspiration till Cook...